Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığımızca, "İletişimde Yapay Zekâ: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm" temasıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde (Stratcom Summit '24) konuşan İngiltere Başbakanlık ve Kabine Ofisi Uluslararası Devlet İletişim Servisi Başkanı Emma Turner, güvenlik ve savunma, hibrit tehditler ve yanlış bilgiyle mücadele konusundaki ilerlemelerin yaptıkları işi en hızlı büyüyen alan hâline getirdiğini söyledi.
Turner, "Kamu İletişiminin Etkinliği İçin Küresel Stratejiler" başlıklı konuşmasında İngiltere'nin iletişim alanındaki vizyonunu değerlendirdi.
Yapay zekânın çok hızlı geliştiğine dikkati çeken Turner, bu gelişmenin dezenformasyon sorununu da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Ekibiyle ticaret, yönetim, iklim, güvenlik ve savunma gibi çeşitli alanlarda çalıştıklarını anlatan Turner, "Özellikle güvenlik ve savunma, yanlış bilgiyle mücadele, siber güvenlik gibi alanlardaki ilerlemeler, ekibimizin yaptığı işi son 2-3 yılda yüzde 70’ten yüzde 90’a çıkararak en hızlı büyüyen alan hâline getirdi." dedi.
Turner, yapay zekânın günlük hayatı kolaylaştırmak için birçok fırsat sunduğunu belirterek, yaşamlarını kökten değiştirdiğini dile getirdi.
Yüz tanıma teknolojisini kullanan telefonlarla güne başlandığını ve sosyal medyanın algoritmaları sayesinde ilgi çeken içeriklerin sunulduğuna işaret eden Turner, günlük hayatın birçok alanında yapay zekâdan faydalanıldığını vurguladı.
Yapay zekâ ve güvenlik sorunu
Turner, yapay zekâ destekli dil öğrenme modelleriyle oluşturulan metinlerin doğru bilgiler meydana getirmediğini, bu modellerin sadece tutarlı mesaj oluşturmaya çalıştığını anlamanın önem taşıdığını söyledi.
İngiltere'de yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla belirli stratejiler oluşturduklarını belirten Turner, bu strateji kapsamında yapay zekânın etik ve sorumlu şekilde kullanılmasını sağlamak üzere bazı çerçeveler ve politikalar belirlediklerini anlattı.
Turner, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) 2023 raporuna göre, İngiltere'de yapılan ankette katılımcıların yüzde 52'sinin hükûmetin kişisel verilerini sadece yasal amaçlar için kullanabileceğine inandıklarını ifade ettiklerini aktardı.
Bu teknolojiyi sorumlu şekilde kullanmanın, kamu güvenini artırmak ve doğru bilgiyi sağlamak için önemli olduğunu dile getiren Turner, anket sonucunda ortaya çıkan oranın daha da yükselmesi amacıyla çalıştıklarını vurguladı.